nuffnang
Isnin, 25 Oktober 2010
Mihun Lada Hitam
Bahan-bahan:
1 paket mihun - direndam hingga lembut
3 biji tomato - dipotong dadu
1 batang lobak merah - dihiris halus memanjang
1/4 biji kubis - dihiris halus
300 gm udang - dibuang kulit
200 gm isi ayam - dipotong kecil
3 keping kek ikan - dihiris nipis
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus
5 ulas bawang putih
2 cawan air
1 sudu besar sos sotong
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan lada hitam yang ditumbuk halus. Kacau sehingga naik aromanya.
2. Masukkan tomato dan lobak merah kemudian kacau sehingga rata.
3. Masukkan isi ayam, hirisan kek ikan, udang, air, garam, gula dan serbuk perasa. Masak selama 10 minit sehingga isi ayam empuk.
4. Akhir sekali masukkan kubis, mihun dan sos sotong kemudian kacau hingga rata. Bila mihun lembut, angkat dan hidang panas-panas bersama cili jeruk.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan