Donat
Bahan-bahan ( 20 - 30 biji bergantung pada saiz )
- 1 biji ubi kentang sederhana besar
- 5 gm yis kering @ 1/2 paket mauri pan
- 1/3 cawan @ 73 gm minyak masak
- 1/3 cawan @ 73 gm air suam
- 1/4 tin @ 126 gm susu pekat manis
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu teh garam
- 500 gm gandum
Cara-cara
- Rebus kentang sehingga empuk dan kisar kentang bersama 1 cawan air suam.
- Satukan yis, gula, air suam, minyak, susu, garam dan kentang kisar.
- Masukkan tepung sedikit dan kacau dengan hujung jari.
- Masukkan baki tepung dan uli sehingga menjadi doh. Doh ni memamg lembik sedikit tapi tak pe.
- Ambil doh dan bulat-bulatkan ikut saiz kesukaan. Susun doh dalam dulang dan biar naik 2 kali ganda
- Panaskan minyak dan buat lubang ditengah-tengah. Goreng hingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan