Bahan-bahan ( sekeluarga )
• 12 ketul kepak/peha ayam
• 4 sudu makan madu
• 1 sudu makan ketumbar
• 1 sudu teh jintan manis
• 1 sudu teh jintan putih
• 2 inci halia
• 10 ulas bawang merah
• 5 ulas bawang putih
• 3 sudu makan sos cili
• 3 sudu makan kicap pekat
• 1 sudu makan sos tiram
• 1 sudu makan cili boh (klu nk pedas blh tmbh lg)
• Garam secukup rasa
Cara-cara
1. Kisar kering ketumbar, jintan manis & putih.
2. Kisar/tumbuk halia, bwg merah & putih.
3. Gaul semua bahan2 tadi ke dalam ayam. Sesuaikan rasa manis & masinnya.
4. Perap semalaman @ sekurang2nya 2 jam supaya semua bahan2 td meresap masuk ke dalam isi ayam.
5. Panggang/bakar seperti biasa.
6. Sedap makan begitu saja @ dengan nasi minyak, nasi putih dsbnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan